Tuesday, July 17, 2012

Piknik @ Awamata no Taki lagi... Devil's food triple decker cake

Assalamualaikum... salam sejahtera buat semua... Sambungan entry semalam... 

Kek disebalik daun... ngeeee... untuk siapakah?


Bercerita pasal piknik, FnF tidak datang sekeluarga sahaja...sebaliknya kami datang bersama2 Geng Chibadai yang lain... serta femli kak Azma dari Tokyo. lebih dari 20 orang... sampai je haruslah dirikan khemah... hidupkan api untuk BBQ... BBQ lagiiii... best3x... dan yang penting...SOLAT JANGAN LUPA... TIANG UGAMA...


Antara menu piknik kami... SATE... terbaek lah adik2 FnF siap buat sate... 6kg tau... memang kenyang sate  kami hari tu... ada sate ayam dan lembu... bahan2 sampingan lain terlupa langsung FnF nak amek gamba... aduhai... kes teruja tengok air... antaranya nasi impit, kuah kacang, bihun goreng, kek gula hangus, buah tembikai, dan jagung bakar... 



Hari picnic tu juga befday Ikram... adik FnF yang juga menuntut ilmu di Chiba University... student tahun 2 mechanical engineering... Jadi FnF buatkan kek befday untuk celebrate di sungai... Kesian befday boy... lepas potong kek kena humban masuk sungai pula... 


Cerita pasal kek, kali ni FnF topping kan triple decker cake dengan cream cheese frosting dan chocolate ganache... ala2 Devil's food cake la pulak... forget about it's name... the cake was yummeh...  walaupun topping tu sumer dah cair disebabkan cuaca panas...

Seronok adik2 FnF mandi sungai... aktiviti ni hanya dapat dinikmati semasa summer sahaja... musim lain terlalu sejuk nak berendam dalam air sungai

FnF share resepi kek sedap dari kak Rima yang FnF dah buat ala2 kek makanan setan Devil's food cake. Harap2 bulan Ramadhan yang bakal menjelang tiba ni ramai la blogger masak2 share resepi kek makanan bidadari Angel food's cake pula ye... sebab setan2 semua dah kena ikat...hehehe... 

Bahan2 kek coklat (loyang 21cm)

5 biji telur
75g gula
1/2 sudu besar ovalet
70g tepung kek
30g serbuk koko
40g coklat masakan hitam
50g mentega-cairkan

Cara2

Panaskan oven 170degree C
Cairkan mentega. Masukkan coklat masakan yang telah dicincang kasar kedalam mentega cair. kacau hingga sebati. Ketepikan
Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovalet. Pukul hingga gebu.
Ayak tepung dan serbuk koko...(FnF masukkan 1/4 sudu kecil baking powder, ayak sekali)...masukkan ke dalam batter...kaup balik hingga sebati.
Akhir sekali masukkan coklat masakan yang dilarutkan dengan butter cair tadi. kaup balik sebati.
Bakar dalam loyang 18cm selama 30minit (hingga masak). Untuk triple decker cake FnF guna loyang 21cm.
Sejukkan dan potong 2 mendatar.

Nota: FnF asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur hingga maringue. Then, kaup balik kedalam adunan kuning telur dan ovalet yg telah dipukul kembang.

Bahan2 kek keju

75g mentega-suhu bilik
60g cream cheese-suhu bilik
2 biji kuning telur
30g tepung kek
10g susu tepung
2 biji putih telur
35g gula

Cara2

Pukul mentega dan cream cheese hingga licin
Masukkan kuning telur, pukul hingga kembang
Ayak tepung dan susu tepung, kaup balik sebati ke dalam adunan cream cheese tadi
Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan gula hingga meringue
Masukkan 1/3 putih telur ke dalam batter, kaup balik sebati.
Kemudian masukkan batter ke dalam 2/3 putih telur tadi...gaul sebati
Bakar pada suhu 165degree C selama 15 minit hingga masak. Sejukkan di redai.


Sirap kopi

1 sudu kecil serbuk kopi segera (FnF guna 2 susu kecil Nescafe)
200ml air panas
3 sudu kecil guna
Cara2 - larutkan nescafe dan gula dengan air panas.

Bahan cream cheese frosting

250g cream cheese
100g butter
150g gula icing (ayak)
2 cawan fresh cream (pukul kental)

Cara2

Pukul cream cheese dan butter hingga sebati, masukkan gula icing, terus memutar hingga gebu dan halus. Masukkan fresh cream yang dah dipukul kental. Gaul sebati. Sedia untuk digunakan.

Bahan2 Ganache coklat 

300g coklat hitam
200g fresh cream
50g butter, unsalted
1sb golden syrup (optional)

Cara2

Panaskan fresh cream, Masukkan dark chocolate yang telah dicincang kasar. Kacau hingga semua coklat mencair dan sebati di dalam fresh cream. Masukkan golden syrup dan butter. Gaul sebati. Biar dia likat sikit ala2 susu pekat manis tu sebelum dicurah atas kek.

Assemble

Potong mendatar kek coklat
Letak 1 keping di atas cake board, sapukan rata2 sirap kopi menggunakan berus lembut (FnF guna silicon brush)
Spread cream cheese frosting ke atas kek rata2
Letakkan pula kek keju, sapu lagi dengan sirap kopi
Spread  cream cheese frosting rata2
Letakkan 1 keping lagi kek coklat, sapu sirap kopi rata2
Spread  cream cheese frosting rata2 keseluruhan kek. Sejukkan sebentar di dalam peti ais.

Curahkan chocolate ganache keseluruhan kek. Sejukkan dan sedia dinikmati.

Memori kami terpahat disini... the end...



23 comments:

  1. Salam FnF,

    Bertuah betul Ikram...ada kakak yg rajin wat kek...sedap pulak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best buat kek kalo ada org nk mkn...hehe

      Delete
  2. lawak pulak kene ada angel foods tu. hihi.. waduh bulan pose tak boleh tengok blog mknn ni, kalau nk amik gmbr jgn cantik2 tau, mau batal pose aii. kihkih.. gurau je. rajin betul FnF buat kek yg sedap mcm tu, dah nak pose ni kek kurang sikit kot, kuih muih la yg bakal dicari2 resepinya. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. As... betul laaa kan... lagi le kita yg dok kt tmpt yg takde pasar ramadhan ni kan... hehe

      Delete
  3. wah suasana air terjun cam kat msia...besnyaaaaa

    ReplyDelete
  4. tq2 KA suka resepi kek tu! n terimakasih sudi jgk n follow blog KA, Salam kenal,KA dh follow balik yek 141

    ReplyDelete
  5. salam FNF.....
    nampak sedap betul kek tu....!!!!!seketul kat atas batu di celah celah
    rimbunan daun menghijau....memang terbaik....!!!!!

    ReplyDelete
  6. Untunglah ikram sbb kakak dia pandai buat kek. Cheese dia warna oren lagi. Mengancam jiwa raga. 6 kg ek sate. Banyaknya.

    ReplyDelete
  7. wah! bestnye! setakat ni kalau picnic dalam hutan tak pernah lagi bawa kek bertopping. ini memang hebat lah! kek nampak sedap...tapi mcm rumit nak buat...adeh!

    ReplyDelete
  8. salam fnf..
    happy belated bthdy utk adik fnf..owhh sama dgn hubby sy jgk nie mechanical engneer..bestnya dapat sambut ramai2 camtu..untung ada akk yg pandai wt kek kan:)

    ReplyDelete
  9. nyummmyyy!!!!! seronoknya ramai2 gi piknik ^^
    dh lama tun x berpiknik beramai2, nk kumpul semua org sikit punya susah.

    ReplyDelete
  10. Assalam dear..
    waduh cantiknya kek mu ituuuu..lembut dan enak akak dapat rasakan tau..
    inilah yg akak kata awak buat lagiiii cantik dan kemas..
    seronok tengok ramai2 pergi berkelah ya..pasti semua berselera makan ramai2 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita selalu terjah blog kak ayu... byk kek2 yang topping ganache gini... kita pun cuba2 gak le... nak terer cm kak ayu jauh le lagi... kena usha lebih keras...ngeee

      Delete
  11. Kat sini ada byk idea bakery menawan hati utk dicuba spjg ramadhan ni. :)
    http://eatdrinkkl.blogspot.com/2012/01/mz-nina-bakery-cafe.html
    @ Mz Nina Bakery Cafe

    Yummy!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuceng comey sgt ^^ pengsan tgk gambar2 dia...

      Delete
  12. seronoknya berkelah mcm ni... kek tu pun menggiurkan...

    ReplyDelete
  13. gi mandi kat taki leh makan kek lagik memang heaven la
    bertuah geng chibadai dpt KAKA yg rajin masak gini ngeeee @.@

    ReplyDelete
    Replies
    1. i wat kek aje... itu pun sbb adek2 request...hehehe

      Delete
  14. Fuh...cantik sekali kek tu! Terasa kesedapannyaaaaa :)
    Sate ayam, sukanyaaaa!

    ReplyDelete
  15. Salam Fnf.kek sapa tu dok nyorok belakang daun....hi..hi...kek yg yummy gitu harus simpan awal2...kalau tidak pasti licinkan.ada sate...kekpun sedap....manda-manda tempat yg nyaman...ramai2....seronoknya.

    ReplyDelete
  16. fidza,bestnya asyik bbq je.ni yg terasa nak dduduk kat chiba jugak ni..haha rajin sungguh kohai sana ye,kat sini msg2 sibuk manjang..:(
    cake looks yummy..

    ReplyDelete
  17. Tak smpt nk bertaki thn ni huhu.. Syoknya kalau dpt kek tu time bday...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...