Monday, November 5, 2012

Moist chocolate cake & Budou gari

Assalamualaikum... salam buat semua...

Trip FnF bersama adik2 geng Chibadai ke kebun anggur pada 7 Oct 2012... baru ni nak update... Musim anggur pun dah berakhir... skrg diganti dengan musim buah persimmon (pisang kaki) dan mikan (limau). 


Kebun anggur ni located near Chiba...around 30 minutes je dari rumah kami. Bayaran masuk dikenakan pastu boleh makan puas2 sampai kembung perut... Haaaa... inilah dia tukang petik buah anggur... makan nye tak pun... dah petik kena makan kat kebun tu jugak... kalo nk bawa balik kena timbang dulu dan dikenakan bayaran.


FnF sempat buat burgers dan juga moist chocolate cake for our breakfast at the kebun... adik2 geng Chibadai pula bawa bento nasi goreng... meriah betul piknik kami pagi tu dengan bekalan yang di bawa... sambil petik dan makan anggur pelbagai versi... antaranya hijau, purple dan merah... 




Berbalik pasal moist chocolate cake ni... terpesona bila FnF memandang di blog kak Azie Kitchen. Resepi asal di sini. Memang best kek coklat ni... lagi pulak makan ramai2 kat kebun.


Bahan2

2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
2 biji telur saiz A
1 sk garam
1 cawan buttermilk
1 cawan minyak sayuran/jagung
1 1/2 sk esen vanila
1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)

Cara2

Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).
Lenser loyang 10 inci aau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.
Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl. Putar pada kelajuan sederhana selama 1 minit, sebelum dimasukkan air panas atau air nescafe panas. 
Putar sehingga sebati.
Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. 
Keluarkan dari oven dan sejukkan.

Chocolate Ganache (Ini resepi asal dari Kak Azie Kitchen)

4 oz chocolate chips
1/3 cup heavy cream
1 sk unsalted butter
1/8 sk garam

Panaskan heavy cream tapi jangan sampai mendidih. Tuangkan ke dalam coklat chip dan tunggu hingga coklat chip mencair. 
Kacau sehingga sebati. Masukkan butter dan garam, kacau sebati. Bolehlah disapu pada kek yang telah disejukkan. 
Nota: Untuk kek 10x10, adunan ini perlu dibuat 2 adunan.

Chocolate ganache yang FnF guna

1 cawan double cream
250g dark chocolate
2sb golden syrup

Panaskan double cream, tuang ke dalam bowl berisi dark chocolate yg telah dipotong kecil2. Kacau hingga semua coklat mencair dan sebati. Masukkan golden syrup, kacau sebati. Sejukkan agak2 likat macam susu pekat manis bolehlah dicurah atas kek yg telah sejuk.

Resepi Buttermilk

Susu segar
1 sb white vinegar atau lemon juice

Masukkan white vinegar atau lemon juice ke dalam cawan. Tuangkan susu sehingga mencapai sukatan 1 cawan. Kacau rata.

Biarkan selama 5 minit dan sedia untuk digunakan.


Hmmmm... FnF terasa nak makan kek cekelat lagi...aduhaiiii...kena membaking lagi le esok lusa ni... alahai... T.a.M.M.a.T

20 comments:

  1. salam fnf. Terliur betul tengok anggur tu. Baru semalam bundo makan anggur bukan main banyak. harini dah terasa sakit tekak..
    kek tu nampak sedap. Bundo ambil resepi ye..

    ReplyDelete
  2. salam fnf
    kek sedap..dh bbrapa hari akk teringin nak wat kek coklat..tp malas btl nk buat..h ehhee kat sini dh strt ujan jew..nk gerak dan buat apa2 pun malas..best g ldg anggur tu kan..tgk bdk2 tue mesti happy jew.

    ReplyDelete
  3. As salam fnf,
    Bestnya tgk angur2 tu....makan fresh dri ladang lgi yek....best2....

    Bru je aritu buat kek cekelat....tp tgk yg nie...mcm lgi sedap je nie...sbb guna buttermilk....msti lembut dan gebu nie....geram la....nak try la nnti.....anak2 pun mmg suka mkn kek cekelat nie.....

    ReplyDelete
  4. wow moist betul kek ni..nti akak simpan resepi nk try buat..

    ReplyDelete
  5. salam FNF.....
    sedapnya kek coklat moist tu....kalaulah berjiran dekat dengan FNF dapatlah mersanya ye....FNF ada tak gambar pokok pisang kaki tak pernah tenguk lagi macam mana he heee.....

    ReplyDelete
  6. mmmmmm... kalau dah gitu ropa cekelatnya... sesiapa pun akan terliur FnF oiii....

    ReplyDelete
  7. kek coklat ditambah dgn topping coklat memang meletop la rasanya kan.... sedapnya tgk potongan kek coklat tu...menggoda :)

    ReplyDelete
  8. sungguh menggoda choc cake tu :-)

    ReplyDelete
  9. wah bestnyer.. & tq share resepi ye

    ReplyDelete
  10. jelesnya leh petik anggur..kami kat sini ada banyak ladang anggur tp tak bukak unt umum..uwaaaa

    ReplyDelete
  11. Salam FnF,
    Suka tengok gambar2 yg diambil, cantik. Jarang ada orang yang tak suka makan kek coklat kan....

    ReplyDelete
  12. Nampak lazatttt tuh...bg akak sepotong dah...tak mo banyak2 ye...hehehe

    ReplyDelete
  13. impian akak yg blm dpt dilaksanakan he he nk petik anggur sendiri, kelakar tak dr dulu lg meman
    g akak paling tingin nk msk ladamg anggur ni bila tgk citer omputih dah lupa tajuknya he he
    yummy tgk kek cokelat yg tak jemu layan ni kan

    ReplyDelete
  14. sini if bodou gari selalu ada limit time tue
    sejam...so x enjoy sgt nk makan...nangesss
    omg cake lagik...tidakkkkk hentak kaki...*on diet*

    ReplyDelete
  15. Bayaran masuk ke kebun anggur tu berapa? Bestnya makan anggur puas2. Fnf makan tak? Atau alahan jugak makan anggur?

    ReplyDelete
  16. aduhhhh...sedapnya...klau buat lg pas2 la kt sni..ceh mcm dekat ekk..hehe
    QH dh simpan resepi ni...kena cuba cepat2 ni...xtahan lg dh tgk..

    ReplyDelete
  17. Pengsan tgk kek dan budou tu yummmmmyyy!

    ReplyDelete
  18. nak tanya fnf, yang buttermilk tu bila nk guna? tuang atas kek ke?

    ReplyDelete
  19. nak tanya fnf, yang buttermilk tu bila nk guna? tuang atas kek ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...