Sunday, April 15, 2012

Triple decker cake

Assalamualaikum dan salam hujung minggu... Actually cake ni FnF buat untuk dibawa ke Mobara Kouen... inilah kek hanami FnF dan adik2 FnF semasa berhanami di Mobara kouen tempohari...


Triple decker cake... sangat sedap... resepi asal dari Sis Rima @ bisousatoi.com... FnF sukakan resepi2 beliau... memang best sgt walaupun FnF olah sedikit sebanyak... thanks for the marvelous recipes...


FnF sertakan resepi dalam bahasa melayu...untuk yang original (English version) oleh Rima disini... 


Bahan2 kek coklat (kali ni FnF guna resepi TCCC juga dari Rima @ bisousatoi.com... resepi di bawah...)


150g mentega-suhu bilik
125g coklat masakan hitam - cairkan secara double-boil atau microwave
3 biji kuning telur
60g tepung kek
20g serbuk koko
3 biji putih telur
65g gula


Cara2


Pukul mentega hingga kembang
Cairkan coklat masakan. Masukkan coklat masakan ke dalam mentega yang telah dipukul kembang tadi.
Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul hingga kembang.
Ayak tepung dan serbuk koko. (FnF ayak sekali dengan 1/4 sudu kecil baking powder)
Masukkan ke dalam adunan tadi. Kaup balik hingga sebati.
Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan gula hingga bertanduk... bila terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh.
Masukkan 1/3 adunan meringue tadi ke dalam batter. Gaul sebati.
Masukkan batter ke dalam 2/3 adunan putih telur lagi. Kaup balik sebati.
Bakar pada suhu 165degree C selama 25 minit (hingga masak).
Sejukkan. Potong dua mendatar.


Bahan2 kek keju


75g mentega-suhu bilik
60g cream cheese-suhu bilik
2 biji kuning telur
30g tepung kek
10g susu tepung
2 biji putih telur
35g gula


Cara2


Pukul mentega dan cream cheese hingga licin
Masukkan kuning telur, pukul hingga kembang
Ayak tepung dan susu tepung, kaup balik sebati ke dalam adunan cream cheese tadi
Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan gula hingga meringue
Masukkan 1/3 putih telur ke dalam batter, kaup balik sebati.
Kemudian masukkan batter ke dalam 2/3 putih telur tadi...gaul sebati
Bakar pada suhu 165degree C selama 15 minit hingga masak. Sejukkan di redai.

Bahan2 Ganache coklat (kali ni FnF guna ganache coklat dari masam manis... yang ni pun ok ye...FnF dah cuba juga)


300g coklat masakan hitam 
150g fresh cream
50g butter, unsalted


Cara2


Panaskan fresh cream, Masukkan cooking chocolate yang telah dicincang kasar. Kacau hingga semua coklat masakan cair dan sebati ke dalam fresh cream. Masukkan butter. Gaul sebati. Simpan dalam peti sejuk hingga separa keras. Bila nak guna nanti pukul balik hingga creamy. Ketepikan.


Sirap kopi


1 sudu kecil serbuk kopi segera (FnF guna 2 susu kecil Nescafe) 
200ml air panas
3 sudu kecil guna


Cara2 - larutkan nescafe dan gula dengan air panas.


Triple decker cake


Potong mendatar kek coklat
Letak 1 keping di atas cake board, sapukan rata2 sirap kopi menggunakan berus lembut (FnF guna silicon brush)
Spread coklat ganache ke atas kek rata2
Letakkan pula kek keju, sapu lagi dengan sirap kopi
Spread coklat ganache rata2
Letakkan 1 keping lagi kek coklat, sapu sirap kopi rata2
Spread ganache rata2 keseluruhan kek. Sejukkan di dalam peti ais selama 1 jam. Sedia dinikmati.


Untuk kek coklat, kali ini FnF gunakan resepi TCCC juga dari Rima... kek ni memang sedap sangat...terpikat sejak pertama kali mencuba...kek nya tidak se'moist' chocolate moist...tidak juga spongy seperti sponge cake atau chiffon cake... kek yang kaya dengan rasa coklat...

FnF guna resepi TCCC untuk triple decker cake kali ni untuk mendapatkan kek coklat yang lebih tebal... FnF guna loyang yang besar sikit (21cm)... jika guna resepi asal, kita akan dapat 3 lapis kek yang sama tebal...


Di bawah resepi TCCC yang FnF guna untuk triple decker cake... version asal (English) disini...

Bahan2

5 biji telur
75g gula
1/2 sudu besar ovalet
70g tepung kek
30g serbuk koko
40g coklat masakan hitam
50g mentega-cairkan

Cara2

Panaskan oven 170degree C
Caikan mentega. Masukkan coklat masakan yang telah dicincang kasar kedalam mentega cair. kacau hingga sebati. Ketepikan
Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovalet. Pukul hingga gebu.
Ayak tepung dan serbuk koko...(FnF masukkan 1/4 sudu kecil baking powder, ayak sekali)...masukkan ke dalam batter...kaup balik hingga sebati.
Akhir sekali masukkan coklat masakan yang dilarutkan dengan butter cair tadi. kaup balik sebati.
Bakar dalam loyang 18cm selama 30minit (hingga masak). Untuk triple decker cake FnF guna loyang 21cm. 
Sejukkan dan potong 2 mendatar.

Nota: FnF asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur hingga maringue. Then, kaup balik kedalam adunan kuning telur dan ovalet yg telah dipukul kembang.

Ganache yang FnF guna kali ni dari dapur kak Ita masam manis

Chocolate Ganache

100ml double cream/ whipping cream/fresh cream
250gm coklat gelap dicincang halus
1 sudu besar golden syrup
1 sudu teh paste vanila
1 sudu teh gelatin ~ Halal Jel
50 ml air

Cara2

Taburkan gelatin Halal Jel dalam 50 ml air
Biarkan ia kembang
Kemudian panaskan cara double boiler hingga gelatin larut ~ ketepikan )FnF guna microwave)
Double boil fresh cream jangan sampai mendidih, masukkan coklat masakan, kacau rata.
Tambahkan golden syrup
Bila semua sudah cair tambahkan gelatin tadi.
Kacau rata
Letakkan perisa vanila dan kacau sebati
Angkat dan sejukkan
Bila dah sejuk masukkan dalam piping bag dan simpan dalam peti ais hingga ia mengeras sedikit.

Sama seperti kak Ita, FnF buat 2 adunan ganache.  Satu adunan kita letak gelatin dan satu lagi tak perlu. Yang ada gelatin perlu dikeraskan sebentar dalam peti sejuk untuk dipaipkan/ disapu keseluruhan kek. Setelah itu sediakan ganache yang tak letak gelatin, curah ganache dari tengah kek ke keseluruhan kek. kemaskan kek dan simpan esbok.


Gambar kek yang atas ni guna ganache asal dari Rima...gambar lama..ehehehe... yg ni layer ngn chocolate mousse sbb ganache cukup utk sapu keliling kek je... org tak pro kan...ahaks... ada gak versi camni kat sini...lagi best le kan versi cmni... tapi sememeh la pulak kalau nak bawa picnic... kek yang ada mousse gini perlu disimpan esbok sentiasa... ;)





18 comments:

  1. memang nampak sedap dan resepi pun lengkap nak refer yang mana satu. saya boookmark dulu. tq tq.. insyaAllah nak buat juga sebab ada orang order kek birthday. tapi tak tahu nak buat kek apa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best tau kek ni... guna tccc utk kek coklat tu dapat kek coklat yg tebal...tccc tu FnF suka sgt...mmg best lah...

      Delete
  2. sedapnyer... tak ada ke utk kita kan jah.. hehe.. nak masuk list gak la .. tq for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak...habis dah...nk amek gambar full pun tak dpt... dpt snap gambar kek dah terpotong2 je... ;)

      Delete
  3. buat kek coklat pun tak pass lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. practice practice & practice lagi... ^_^

      Delete
  4. Cantek kek coklat tu..nampak gebu jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ke Rahel laaaaaagi mengiurkan... deco cantik sgt ;)

      Delete
  5. Salam kenal..apa sahaja berkaitan cheese mesti sedap..

    ReplyDelete
  6. alamak...tak tahannya tgk kek berlapis2 caamni..coklat ngan cis..mmg sgt beshhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best bila berkumpul ramai2...sekali hadap je habis... kalo x, berhari2 dok dlm esbok... sampai jemu tengok kek...hihi...

      Delete
  7. salam fnf
    kita mmg dh lama masuk list resepi nie..tapi tu ler..x terbuat-buat lg..aiiishhh malas sungguh..tp klu tgok pic nie..mmg menggoda tul..jari jemari sape yg cute nak grab tu..he hheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jari saya la tu...ahaks...comot2... cepat2...sila buat...

      Delete
  8. Rasanya kek layer mcm ni yg paling sedap, teringat choc indulgnc tu. hihi.. kemas hasil tgn Fnf. Bila la boleh rasa ni. hehe..

    ReplyDelete
  9. As...jika turun Tokyo singgah la ke rumah...raya nnt ke... dah tak jauh...kami nk naik ke atas tu mcm tak mampu je...entah bila nk sampai... dlm hati teringin nk gi.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum, Salam dr lgkwi Malaysia, ogenki des ka? Done follow u hope u can follow back.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam... salam dari Chiba... kami Alhamdulillah sihat2 sj.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...