Tuesday, April 17, 2012

Garlic butter bun

Assalamualaikum... Salam buat semua... 


Garlic butter bun... hampir semua org yg sudah mencuba roti ini memuji kesedapan nya... memang lembut dan sedap sangat. Ini kali kedua FnF buat. Versi pertama FnF buat bentuk finger bun hasil tunjuk ajar Izah di Izah muffin lover... buat untuk makan ramai2 dengan adik2 FnF di sini... Mr FnF tak sempat nak merasa...so FnF buat lagi untuk makan malam kami...


FnF gandingkan dengan menu dibawah... spaghetti bolognese (beef)... alahai...simple aje dinner FnF... 


Yang pasti roti garlic ni akan dibuat lagi... Resepi FnF intai dari Asmaralife yang telah diubah jumlah sukatan air dan menggunakan tepung roti... 



Bahan A

500g tepung roti
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional
1 sk bread improver- optional *ganti water roax
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan

Bahan B

250ml air *As letak 230ml (FnF pun letak 230ml)
1 bj telur- pukul sedikit

Bahan C

80g margerine - FnF guna butter

Cara2:

Gaul sebati bahan A
Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
Masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
Biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
Tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.

atau
Masukkan semua bahan dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
Bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia.
Bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.

Ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @ canai doh menggunakan penggelek.
Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.
Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu garlic spread di atas permukaan roti.
Bakar roti pada suhu 180 C selama lebih kurang 25 minit atau hingga permukaan roti perang. 

Kali ni FnF buat bun biasa...bulat2kan saje dan susun dalam loyang.


GARLIC SPREAD
sumber: kak Yatie @ kak Madihaa

50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus2
pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.




20 comments:

  1. dah sampai ke sini garlic butter bun ye...
    sgt cantik dan gebu kejadian roti tu :)

    terliur nengok spaghetti disalut dgn cheese yg cair...alahaiiiiiiii :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roti ni sedap...tu la jauh merantau...

      alamak...spaghetti tu menu malas masak...main campak2 je.

      Delete
  2. Spegeti tu sangaaaat menggoda. Canner nak buat tu? Hehee.. Sedapkan roti ni.. Mmg terbaikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. izah...malu nk share resepi spaghetti sbb guna sos bolognese ala2 prego tu jek...cap jepun nye...mmg sedap sos bolognese dia...kalah prego...ehehe

      Delete
  3. saya pund ah 2kali buat roti ni,tapi saya guna resipi asal dia dari kak yatie..hehe sangat sedapkan..
    pssst..spegeti nampak sodap sngtla..nyum nyumm.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul3x... mmg best. spageti tu bila tabur keju mcm ni mmg laju je kami makan... dulu2 suka mkn spageti cmni kat foodcourt klcc dpn mcD.

      Delete
  4. adeh.. dh lekat dh bayangan2 garlic bun kt dlm kepala tun nih.. mmg godaan bertubi2 betul. hihi.. dh byk kali tun buat, tp mmg x puas makan lah.. nmpk spagetti dgn cheese yg byk tu lagii la tergoda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roti ni takyah mushroom soup pun dah sedap kan...sebab lembut sgt.

      Delete
  5. Cheesy spagetti! Akak tabur-tabur je ek cheese tu? Nampak elok semacam je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah...lepas tuang sos bolognese atas spageti, tabur2 mozarella cheese ikut suka nk letak cheese byk mana... pastu masuk microwave utk cairkan keju tu... kalau microwave akak ni 1 minit setgh dah cukup.

      Delete
  6. sedapnya..roti tu pun gebu jew..spagetti tue pun alahaiii sedapnya..mmg tgh lapar kt opis nie..tunggu masa jew nk balik ke rumah nie..he hehhee lapaarrr..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. time lapar sume nmpk sedap kan...ehehe ;)

      Delete
  7. Montoknyer..bun bawang tu...siok lah..

    ReplyDelete
  8. slm kenal jugak...mekacihh sudi singgah ke dapur QH yer...
    wah montoknya roti garlic tu...gebu sesgt...

    ReplyDelete
  9. roti ni mmg sedap lembut gitu kan! fuh sedapnya spagheti letak cheese bakar mcm tu. tak pernah bakar spagheti, selalu bakar yg pasta tu kan. ini mesti lagi mengancam! harus mencuba nih! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. As, spageti tu just letak mix cheese/mozarella, then masuk microwave 1-2 minit... nnt cheese tu akan melted atas spageti... org dalam rumah ni tak layan powdered cheese...depa suka yg melt mcm ni... tp kat msia takut tgk harga keju parut...mahal melampau.

      Delete
  10. salam fidzah...meleleh lemak lemak di badan saya tgk cheese yg tgh melted tuh...hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks...tak sesuai utk org2 yg tgh berdiet kan... ;)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...