Tuesday, April 3, 2012

super moist carameled banana cupcake

Kek yang sangat sedap... wangi dengan bau caramel pisang... paling best makan panas2... bahagian atas cupcake garing dan rangup... anak2 pasti suka...


Selain caramel pisang, FnF pernah ganti dengan caramel kurma... nak habiskan stok kurma bulan puasa... xde foto nak share...apapun memang sedap...cuma gula kena adjust sebab kurma lagi manis dari pisang ;)

Resepi asal dari myresipi di sini...


Adek ngap masuk mulut...panas2 from the oven... 


Bahan2

Bahan A


1 cawan pisang lecek (240 g)
1 cawan gula halus (200 g) - FnF kurangkan 150g shj - pisang dah manis
125 g mentega
1 sk bicarbonate soda
2 sb susu segar



2 biji telur saiz A - FnF guna 3 biji telur medium size
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) diayak - FnF guna 190g tepung kek Jepun + 1 sk baking powder
1sk ovalet (resepi asal tiada)

Cara2

Masak bahan A atas api hingga berkaramel. Sejukkan .

Pukul telur dan ovalet hingga gebu.

Masukkan banana caramel tadi. Gaul sebati.

Masukan tepung sambil dikaup balik hingga adunan sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris. FnF masukkan dalam acuan cupcakes.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak - FnF bakar 20 minit @ 180degree C.

Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.

Adunan boleh juga dikukus...

13 comments:

  1. Salam kak! eh? akak guna cups yg utk buat bentou eak? tak terbakar ya masuk oven? hihihi.... cantek!! kalau boleh guna dlm oven nak jugak guna sbb comel! kek pisang mmg kita pun tak pernah nak jemu mencuba resepi baru, tgk akak buat ni masuk list sbb baru beli pisang :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh...skrg akak dah confius... baca balik label... belah atas muffin cup kata for oven and renji... label belah bawah for renji purposes... tahan 180dec C... 1 jenis muffin cup lagi tahan 220degC...

      Delete
    2. kenapa ika panggil fizah akak? eh fizah lagi tua dr saya ke?? hahaha sori slambe panggil nama aje..mesti pengaruh dr zahim ni ekekek :P

      Delete
    3. Haah...sy tua setahun je dari Hajar rasanya...alaaa...no hal laaa...panggil nama rasa muda sikit...ehehe

      Delete
  2. salam ziarah FnF
    Wahh suka tgok la chumil2 jew ..snang nak ngapp:)

    ReplyDelete
  3. laaaa... tak pasan la resepi ni. kalau tadi leh la buat.. tak pe pisang ada sikit lagi tu. hope cukup la secawan. nak jugak rasa cc ni. nampak sedap sngat si kenit yang tengah menggigit tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sifu masak2 buat komfem laaa lagi gebus kejadian nya... ;)

      Delete
  4. amboi2 model tak tahan tuh hehehe...
    saya bab bab pukul telur n ovalet ni maleh betul..makan aje rajinnye tp bukan ada sape pon nak tolong buat huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hajar, kalo ikut resepi asal kat myresipi tu sebenarnya tak pukul pun telur... terus gaul je ngn karamel and SRF... ovalet pun tak letak...sy je kot buat pukul telur ngn ovalet...dah biasa buat mcm tu ;)

      Delete
  5. salam kenalan dari akak...

    lompat dari blog izah muffin lover... berkenan betul ngan kek tu... tunggu ada stok pisang... mekasih share yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal kak...saya dah lama kenal akak dari zaman fotopages akak ;)

      Delete
  6. Salam Kak, thanks ye kak...sedap sangat muffin ni..cikwan baru je buat. =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...