Thursday, April 12, 2012

Rosemary lemon chicken roasted

Assalamualaikum dan selamat petang... Jom layan menu makan malam FnF...semalam punye... ^_^ 


Nasi goreng, rosemary lemon chicken roasted with cheezy wedges...
Roasted chicken yang sedap ni FnF guna resepi dari blog femes tempat FnF selalu jalan2 cari idea memasak... dari DTS Che Mat Gebu resepi rosemary lemon honey chicken... memang sedap... cuma FnF tak letak madu... kebetulan kehabisan stok...



Jadi tang madu tu FnF ganti gula merah...FnF suka sangat sebab warna ayam panggang tu cantik je... untuk resepi asal disini...



Jom semak resepi...


Bahan2


1 ekor ayam (1kg)
1/2 biji lemon, perah jusnya
1 1/2 sudu besar herba rosemary
4 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 sudu teh parutan kulit lemon (bahagian kuning sahaja)
2 sudu besar gula merah
2 camca besar minyak zaitun
11/2 sudu kecil garam
1/2 camca besar lada hitam biji
1 biji bawang besar, belah 6

Cara2
 

Bersihkan ayam. 


Kisar kering lada hitam, herba rosemary kering, gula merah hingga hancur, tapi tidak terlalu halus. Ketepikan.

Tumbuk lumat bawang putih. Satukan semua bahan lain kecuali bawang dan garam. Kacau rata dan masukkan bahan kisar tadi, kacau rata menjadi pes. Tambah garam secukup rasa.

Lumur bahan2 tadi pada keseluruhan ayam hingga rata. 

Perap 2 - 3 jam atau semalaman dalam peti sejuk. 

Letak ayam tadi bersama bawang besar belah dan taburkan baki rosemary atas ayam.

Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 50 minit - 1 jam. Setiap 20 minit sapu permukaan ayam dengan minyak yang keluar untuk mendapat kulit yang keemasan

Sedia untuk dihidang...

14 comments:

  1. Wallaaa..saya nak peha ayam tu..gebuss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. tongkeng aka vont*t ayam dah ada orang booking ;)

      Delete
  2. Testing3 :D

    Salam kak! kita kalau mkn ayam2 panggang mmg tak reti nak makan dgn nasi ehehe.. suke makan mcm tu dgn sos n salad atau kentang, pastu kan kak, daging bhgn dada kita simpan utk buat sandwich biasanyer :D sedap ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni menu kacukan... western + malay...hihi

      Delete
  3. alahai sedappppnya tgk ayam panggang dia...
    ayam panggang ni kalau dibuat nasi ayam mesti sedap sangat kan?
    best..best..best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la Mas...FnF pun kalau buat nasi ayam mesti match ngan ayam panggang...

      Delete
  4. my feberet too...jatuh cinta ngan resepi ni sejak pertama kali buat...peh tu kalo tringin ayam panggang mmg buat camni..x tringin kenny roges dah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat sendiri jimat kan...puas hati makan.

      Delete
  5. salam kenal kak ^^
    sedapnyer nmpk ayam tu.. set cheesy wedges + nasi goreng?? hihi.. kat kedai kompom xdapat kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... tu laa...dah tekak melayu...nak nasik juga.

      Delete
  6. tu diaaaa.. ayam segolek tuuu.. saya masih lom berani nak masak seketul ayam gini, takut ada part tak masak, tapi terliur sangat... nanti2 bila keyakinan itu dtg kan ku buat jua. ececeh. hehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam jepun kecik... sekor 1kg je beratnye... bakar sekor camni lagi best tau...isi ayam tu tak kering...moist sgt2...bahagian chicken breast yg tak best pun lembut dan moist je...siap meleleh2 minyak ayam tu keluar bila dipotong...wallaaa... eheheheh...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...