Wednesday, October 31, 2012

Nagoya

Sambungan dari kisah cuti Aidilfitri FnF... Punya laaa lama punya kisah baru nak update... lemau betul... Destinasi percutian hari ke 4... Nagoya... 

Nagoya...
Misi mencari set Noritake @ Noritake no mori (noritake garden)... Taman yang dibina di tapak asal kilang Noritake yang mula beroperasi lebih 100 tahun yang lalu...

kilang asal Noritake
FnF berpeluang ke craft center dan noritake museum... serta noritake gallery... boleh lihat Noritake's latest products & technology... malangnya tak leh amek gambo ler pulak...


Yang dapat amek gambar diluar kawasan gallery...


Alhamdulillah... dah dapat set Noritake idaman hati Made in Japan...hehe... 


Misi seterusnya adalah mengisi perut yang lapar... 


Seterusnya, kami ke Oasis 21 yang bercirikan futuristik... di buka pada tahun 2002, Oasis 21 merupakan landmark baru bagi Sakae district di Nagoya...


Garden inside the complex


the rooftop


Semasa berkunjung ke oasis21, ada pameran hidupan hutan Amazon, so berpeluang melihat pelbagai hidupan sungai dan darat... 

Inilah ikan piranha
Berhampiran Oasis 21 juga terletak Nagoya TV tower, merupakan TV tower pertama di Jepun dengan ketinggian 180m.


Selain Noritake Garden dan Oasis 21, FnF juga planning nak gi Toyota Museum, namun masa tak mengizinkan kerana perjalanan pulang ke Chiba masih jauh (6 jam perjalanan)... Kami bergerak pulang lebih kurang jam 5 ptg... dan selamat tiba pada jam 12 tgh malam...


















18 comments:

  1. kakk bjaye smpi nagoya yerr kite lalu je dulu...noritake kite beli kt imari kyushu...rs lg murah dr nagoya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... singgah masa on d way balik chiba

      Delete
  2. Biler la nk terjah Nagoya ni
    Weols if jejln jauh prefer x drive
    Sgt letih oooo
    P blk Sendai p blk total 6hrs pun dah letih giler
    Ni kan drive 6 hrs 1 way
    Perhhh lenguh pinggang ooo ngeee (´-`).。oO(

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul laa... letih kan drive kat nihon... tp fikir nak angkut beg besar ngan anak2 lagi... esp anak yg no.2 tu ngan stroller lg... buat masa ni mmg kena drive bila nk travel jauh.

      Delete
  3. cantik kete tu..kiut je...dan ikan piranha tu tak macam scary pon heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. nmpk tak scary pun kan... kecik2 je ikan nya...gigi dia tu yg bahaya...

      Delete
  4. salam FNF....
    cantik pemandangan kat nogaya makanannya pun nampak macam sedap je........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... syukur berpeluang menjejakkan kaki disini

      Delete
  5. nori tu bukan seaweed ke? hehe. Saya hanya pernah ke nagoya textile je. Kalo saya, mesti excited giler dpt tgk hidupan amazon tu. mesti berjam-jam dok belek satu2.

    *Awk, tako tao tu nama kedai tu kalau tak silap. Tapi tu la.. terlebih advance plak malaysia ni kalo kat jepun pun hanya ada takoyaki, belum ada unagiyaki dan ebiyaki. Saya rasa saya kena try yg lain plak la. Nak try yg kat jusco plak. Sbb yg komen kata beli kat jusco semua kata sedap. *alasan je nak makan kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, bab makan msia mmg advance. hidupan amazon tu budak2 mmg suka laaa... layan je anak2 ;)

      Delete
  6. syoknyaaa... paling best set noritake tu... drooling!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhaiiii... tu la pasal, dulu sy peminat kain cotton jepun...skrg dah jadi peminat noritake pulak...

      Delete
  7. assalam FnF..cantik2 gambar..suka acik tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, indah ciptaan Allah. tq ;)

      Delete
  8. Salam ziarah akak..
    syukur saya pun dapat peluang pergi Nagoya..paling saya suka makan di oasis 21..makanan mcm makanan hospital..sume berasaskan soya..yang makan situ semuanya org tua2..saya dengan kawan jepun saya je muda..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke... kami tak berpeluang ke byk tempat... tak sempat...

      pssttt... kami pun 'orang tua' gak..hehe ;)

      Delete
  9. akak duduk kat mana sekarang?
    salam kenal akak..
    saya sue..dr johor :)

    ReplyDelete
  10. Best best:)
    Bila la dapat pergi sana.
    Kak, raya korban kat sana camne? Ke kat sana tak sambut?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...