Friday, October 19, 2012

Yang mudah2 saje...

Assalamualaikum... salam buat semua...

Menu FnF sekarang yang mudah2 aje... kalah sgt dengan bau2an tak kira yang wangi... yang busuk... lagi la kan... huhu... tapi masak tetap kena masak... mana laaa ada nasi bungkus halalan toyyiban kat jepun ni... 
Makaroni goreng ni FnF gandingkan ngan home-made beef hamburger. FnF tabur keju parut pastu microwavekan lebih kurang 1-2 minit so keju tu cair atas burger. makan ngan sos blackpepper dan jagung rebus. jagung kat nihon ni amatlaaa sedap dan manis... rebus sekejap je dah empuk. untuk hasilkan jagung yang lembut jangan letak garam dulu... sebaliknya letak garam ketika jagung hampir empuk. pastu jgn rebus lama2... nnt isinya kecut... rasanya kalau di kukus tentu lebih sedap kan... tak rajin la pulak FnF... ngeeee...

Makaroni goreng

200g pasta macaroni
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1/2 cawan isi ayam, potong dadu
5 biji bebola ikan dibelah 2, FnF guna chikua
sedikit tauhu dipotong dadu dan digoreng
sedikit sawi atau kubis, dipotong
garam secukup rasa

Cara2

Rebus macaroni bersama sedikit garam hingga lembut,toskan
Kisar bawang merah, bawang putih dan cili kering
Tumis bahan kisar hingga naik bau dan wangi
Masukkan isi ayam dan bebola ikan, kacau rata
Tambahkan sos tiram dan sos tomato secukup rasa. Masukkan sedikit air. Biar mendidih dan air sedikit kering.
Masukkan sayur dan tauhu. perasakan garam secukupnya.
Masukkan macaroni dan goreng sebati.
Sedia untuk dinikmati.





psssttt...Lamanye FnF menyepi... tq 4 all the lovely comments2... InsyaAllah slowly nanti FnF akan reply... tungguuu... ngeee...

24 comments:

  1. nampak sangat tempting okay....sedapnya! (^_^) moga kak FnF cepat sihat ye

    ReplyDelete
  2. Yang mudah tu la yang sedap...

    ReplyDelete
  3. tak kisahlah tu....janji sedappppp.....betul tak....?

    ReplyDelete
  4. simple2 pun nampak sgt mewah bila dah hidang mcm tu... yumss!

    ReplyDelete
  5. kita pun suka yg mudah2"aje skrg ni...hehe

    ReplyDelete
  6. salam fnf.. ni mesti tengah kena buatan org kan. hehehe...


    tahnih sbb keluar kitchen online :)

    ReplyDelete
  7. kak FnF ^^ sedap nmpk makaroni tu.. tun sgt2 suka makan jagung rebus ^^ tp hasben tun x minat pulak, kalau rebus jagung nk makan sorang2 malas la pulak.

    ReplyDelete
  8. yg mudah tu la yg sedap...western yea menu hari ni...

    ReplyDelete
  9. salam fnf..
    wahhh besnya ada org baru x lama lg..thniah jgk dr zila masuk kitchn online..simple2 tu la yg sedap tau:)

    ReplyDelete
  10. Salam Fnf...
    rindunya...tak pa akak pon suka makan yg mudah2 camni ...nampak menyelerakan tu...

    ReplyDelete
  11. teringat zaman ai preggy dulu
    semua my umi jer buat ai goyang kaki bela badan ngan perut ngeee
    but homemade hamburger tue mmg mudah buat khen

    ReplyDelete
  12. Terliur saya tgk jagung tu. Fnf plak lagi describe yang jagung ni manis dan sedap. Bertambah la terliur. Heheh. Tabahnya awak masih memasak walaupun takleh bau. Saya baru je boleh masak sekarang. Tapi still takleh tahan dgn bau bawang tumis2. Cuma boleh tahan dah loya tu. Kalo dulu mmg terbluwek la jawabnya. Syukur alhamdullillah sekarang dah makin elok. Bestnya ada pengalaman melahirkan di Jepun. Jaga diri baik2 ye Fnf.

    ReplyDelete
  13. Resipi org diet ni......akk pun baru ada masa bw ni..

    ReplyDelete
  14. mudah mudah pun,nampak sangat menyelerakan..

    ReplyDelete
  15. wak pon sukak makan jagung butter jugakk.. ehhhEe

    ReplyDelete
  16. yang simple tu yang kadang lebih sedap... suka makan jagung manis!

    ReplyDelete
  17. jelesnya dengan fidzah..huhu...btw semoga selamat semuanya ek..take extra care...

    ReplyDelete
  18. Ada adik perempuan di Chiba sbgi pengiring fisioterapi skuad badminton muda. Boleh tak advise bagaimana nak dapatkan mknan halal di Chiba?

    ReplyDelete
  19. yg mudah2 aje pun dah sedap kak.kalau yg susah2..lagi sedap;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...