Wednesday, September 5, 2012

Day 2: Takoyaki untuk sarapan

Assalamualaikum... salam buat semua...


Breakfast special FnF semasa bercuti di Nara... Projek mama ngan papa Izzul... FnF tukang kacau je...  pastu makan paling banyak... ngeee...


Actually semasa di Nara FnF menumpang tidur di rumah sahabat FnF... mama ngan papa Izzul...  so pagi hari kedua tu kami breakfast takoyaki... siap kami bawa bekal ke Osaka...


Membancuh adunan takoyaki mudah aje sebenarnya... ikut je instruction kat paket tepung takoyaki...


Yang leceh sket masa nk masak le kan... kena mengadap takoyaki pan sampai siap... tapi bila masak beramai2 cam best pulak...heeee


Untuk hasilkan yakoyaki yang rangup... letak minyak dalam pan... tuang adunan tepung sampai melimpah... dan letakkan inti tako/ negi/ keropok tempura...



Pastu kena rajin golek2 / balik2 kan supaya menghasilkan takoyaki yang bolat2...



Masak ngn api kuat supaya bahagian luar tu rangup tapi kat dalam lembik2... moist gitu... 


Dah masak leh angkat dan toppingkan takoyaki ngan fish flakes, nori dan negi... letak sos mayonis dan sos hitam (okonomiyaki)... kalo kat kedai FnF tak berani nak letak sos hitam sebab takut tak halal... so selalunya makan ngan mayonis je... bila buat sendiri leh letak sos hitam tu banyak2... ada yang halal beli di Gyomo - supa (takde mirin/sake)...


Bahan2

200g tepung takoyaki
2 biji telur size M
650ml air
minyak utk melengser acuan.

Isi

150 - 200g tako
kubis cincang halus - tak letak
50g keropok tempura
negi / daun bawang

Topping

mayonis
sos hitam okonomiyaki
Fish flakes
Nori halus
negi / daun bawang

Cara2

Campur semua bahan2 tepung, telur dan air
Kacau rata supaya tak berketul
Panaskan acuan takoyaki, lengser minyak supaya tak melekat
Tuang adunan tepung ke dalam acuan
masukkan bahan2 isi
Balik2kan takoyaki biar bulat2
angkat...taburkan nori dan fish flakes, tuang mayonis dan sos okonomiyaki






48 comments:

  1. lamanyaaaaa tak buat tako tengok FnF punya ni terliur sudah

    ReplyDelete
  2. Salam kak! alalalala... itu hari plan nak buat tp bhn tak cukup sbb kita dah jumpa tepung takoyaki yg boleh di makan yeeeaaaaaa!! sian kita selama ni duk buat sendirik jerr lepas ni menjadi semakain pemalas lerr nak bancuh sendirik beli tepung yg dah siap ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa... bancuhan dia Ika buat sendirik ke selalu tu... tabik spring le

      Delete
  3. Sedap je nampak. Rasa dia cemana ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa tak reti nk explain tapi sedap le. try Lyd rasa yang jual kat Jusco tu kot2 suka ;)

      Delete
  4. assalam fnf
    selalu tgk kat jj tp tak penah cuba beli dan rasa lg
    sedap yek he he

    ReplyDelete
  5. salam fnf. Sedapnya .. bundo puas mencari takoyaki pan tu di sini tapi takde jumpa. Kalau bundo minta fnf belikan boleh ke. Kira harga pan, upah dan postage hehe.. Bundo bank in duit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bundo, boleh ;) nnt FnF bg email kat blog Bundo eh.

      Delete
    2. Salam,
      brapa harga pan & kos pos ke kk sabah?

      Delete
  6. kat rumah ni minggu ni minggu okonomiyaki. selang 2 hari buat. hihi.. intinya tukar2. masa bulan puasa last buat takoyaki ni. act. malas nak keluarkan acuan dalam kotak dan basuh. guna yg letrik, yg mcm ni ada gak tp kecik sikit, masa nak balik2an tu kene pegang panas je tgn. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu le kita tak rajin nk wat takoyaki... panas kan nak balik2kan takoyaki kasi bolat2...

      Delete
  7. nom nom nom..ramai member makan tako ni.tapi takde rezeki lagi nak merasakannya...nampak sedapppp la kak..hehe;)

    ReplyDelete
  8. Sedapppnya...akak suka sangat takoyaki tapi selalu beli jer tak penah buat sendiri lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat sendiri mmg murah kak... sepeket tepung tu dapat berpuluh biji.

      Delete
  9. Belum pernah rasa..tapi mcm best jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami pun dok kt jepun baru kenal ngn takoyaki. kt msia tak tau pun japanese food ni.

      Delete
  10. Mana akk nak cari tepong takoyaki tu? Hehe.....dah mcm akk plak yg dok luar negeri....nmpk sedap tu, terlior akk ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepung takoyaki rasanya ada jual kat jusco bahagian japanese section tu. tapi tak pasti le kak halal ke tidak. kalo di jepun ni kami baca ingredient dia. selalunya tepung takoyaki halal cuma ada setengah2 brand kat jepun ni dia letak serbuk perencah ayam dalam tepung... tu yang jadi tak halal.

      Delete
  11. OOOoo.... bila balik2 automatik dia jadi bulat2 ye.. jakun tun nengok.. hihi.. terliur pulak nengoknyer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa... tu la spesel tepung takoyaki ni... bila balik2 dia akan jadi bolat2... tapi kalo tak jadi bulat2 pun takpe jer... ngap je masuk mulut...hehehe... janji sedap kan ;)

      Delete
  12. mcmner rasanya tue..mesti sedap sampai org tu mkn byk..hehheh ada jual kt jusco x tepung tue?..

    ReplyDelete
  13. pernah dengar tokayaki ni tp mmg tak perbah rasa..tgk bahan-bahannya nampak sedap..

    ReplyDelete
  14. sedapnyaaa...huhu bila la saya nak merasa...btw lama tak nampak api sbb kat umah ni pakai induction cooker hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. request le kat en.zahim hehehe...kompem dia terer buat takoyaki ;)

      Delete
  15. wow feveret akak ni takoyaki..nyumm..nyumm! salam lebaran & maaf zahir batin wat fnf sekeluarga ye!

    ReplyDelete
  16. Kat Malaysia, Takoyaki ni is so hot nowadays. Juallah kat mana2 pun..ramai org beratur nak beli.Selamat Hari Raya 2 u and family!

    ReplyDelete
  17. menariknya...kt mn2 jusco ada jual kuih nie n ramai juga yg beli tp kami sampai ke hari ini tak pernah plak nk try hehehe...bila tgk fnf punya rasa nak try plak :)

    ReplyDelete
  18. tak pernah makan ni..selalu makan sushi je la the only japanese food yg mieza tahu..comel la acuan dia tu...ada ke jual kat mesia ni? Teringin nya nak rasa..mesti unik gitu rasanya...Selamat Hari Raya Maaf zahir dan batin FnF!

    ReplyDelete
  19. Salam perkenalan,
    mana nak dapat tepung takoyaki tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal... cuba cari di bahagian japanese food section kat jusco.

      Delete
  20. Assalamualsikum...
    Sebenarnya akakbdh lama cari tokiyaki mould ni tk tak ada kt sini. Kalu buat pun guna acuan cara jek. Blh tak nfn tlg belikan utk akak. Harga tk kisah. Kalsu sufi blh email akak. cikguaya68@yahoo.com. Tq.

    ReplyDelete
  21. Salam FnF.. Nak tnye kt mna awk beli acuan takoyaki yer.. Dh lme cari. Bahan nak uat takoyaki dh beli dah.. Heheeh.. Semangat nak uat.. Kalu ada sy nak beli satu.. Lg cepat lg ok.. Dh tk sabar nak uat takoyaki.. Nti de email kat natasha_azmin@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. Salam FnF..
    Nak tanye kat mana ek beli acuan takoyaki .. Dah lame cari. Bleh email kat ash_jue@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. Salam!

    Nak tanya, di Jepun, mana boleh cari halal takoyaki? terima kasih.

    ReplyDelete
  24. kat mana boleh dapatkan acuan tokoyaki tu yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dapat drpd saya. saya ada menjual takoyaki electric pan.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...