Sunday, September 2, 2012

Chocolate mousse cake

Assalamualaikum... salam rindu buat semua...


Lamanya FnF menyepi... Actually FnF baru je balik cuti2 raya selama 5 hari 4 malam di Nara-Osaka-Kobe-Kyoto-Nagoya... penat travel tak habis lagi...huhu... esok Ilmi akan start masuk sekolah semula setelah puas bercuti selama 6 minggu (cuti musim panas). 


Cuti2 raya bukanlah the main reason FnF menyepikan diri... 


Since seminggu sebelum raya lagi MrsFnF dah mula tak sihat... morning sickness... Alhamdulillah tahun ni dapat puasa penuh... keadaan sekarang yang selalu pedih ulu hati, angin, loya, pening kepala dan tak tahan bau2an... bau sabun mandi-sabun basuh kain pun dah pening... apatah lagi bau hanyir ikan-ayam-daging... tumis-menumis semer... haishh... hidup diperantauan... tak masak tak makan le kan... makanan diluar sgt terhad yang halal... jadinye kena laa masak juga... setakat yang termampu je laaa...


Chocolate mousse cake... dah lama buat baru nak share kat sini... Utk mkn2 sekeluarga aje. Gabungan resepi dari Kak Rima di sini dan di sini.



Bahan2 Kek coklat

5 biji telur
75g gula
1/2 sudu besar ovalet
70g tepung kek
30g serbuk koko
40g coklat masakan hitam
50g mentega-cairkan

Cara2

Panaskan oven 170degree C
Caikan mentega. Masukkan coklat masakan yang telah dicincang kasar kedalam mentega cair. kacau hingga sebati. Ketepikan
Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovalet. Pukul hingga gebu.
Ayak tepung dan serbuk koko...(FnF masukkan 1/4 sudu kecil baking powder, ayak sekali)...masukkan ke dalam batter...kaup balik hingga sebati.
Akhir sekali masukkan coklat masakan yang dilarutkan dengan butter cair tadi. kaup balik sebati.
Bakar dalam loyang 18cm selama 30minit (hingga masak). 
Sejukkan dan potong 2 mendatar.

Nota: FnF asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur hingga maringue. Then, kaup balik kedalam adunan kuning telur dan ovalet yg telah dipukul kembang.

Bahan2 mousse coklat

70g fresh cream
100g dark chocolate (FnF guna dark chocolate Meiji)
150g fresh cream tawar
1 sudu besar gula
4g gelatin (larutkan dengan 30ml air panas)

Cara2

Larutkan gelatin dengan air panas. ketepikan.
Pukul kental 150g freash cream dengan 1 sudu besar gula. ketepikan. 
Panaskan 70g fresh cream secara double boil. Masukkan dark chocolate. Kacau sehingga semua chocolate cair dan sebati dengan fream cream. Masukkan gelatin tadi.
Masukkan adunan coklat ini ke dalam fresh cream yang dah dipukul kental tadi. kacau sebati.


Bahan2 Sirap kopi


1 sk nescafe
1 sb gula
70g air panas - larutkan nescafe bersama gula

Chocolate Ganache


200ml fresh cream
250gm coklat gelap dicincang halus
1 sudu besar golden syrup (FnF lebihkan)

Cara2

Double boil fresh cream jangan sampai mendidih, masukkan coklat masakan, kacau rata.
Tambahkan golden syrup 
Kacau rata
Angkat dan sejukkan
Biar ia likat sedikit ala2 susu pekat manis

Cara melapis kek

Sediakan loose pan yang ngam2 sama size ngn kek
Letak sekeping kek coklat tadi.

Sapu sirap kopi rata-rata atas kek. Kemudian tuang mousse ke atas kek yang dah disapu sirap kopi tadi.
letak sekeping kek lagi. Sapu sirap kopi.

Simpan dalam peti ais selama 4 jam sehingga mousse mengeras.
Keluarkan dari loose pan. 
Curahkan ganache coklat ke atas kek.
Sedia untuk dihidangkan. Potong dengan pisau yang dicelup dengan air panas dan lap kering untuk mendapat potongan yang cantik. 



16 comments:

  1. salam fnf, alhamdulillah.. diam2 ubi berisi ya.. tahniah.. hehe

    seronok dpt berpuasa penuh kan, masa mengandung 3 dr 4 anak, k.nor pun tengah peknen gak.. mmg bersyukur sgt dpt berpuasa penuh.. alhamdulillah..

    smoga morning sickness cpt hilang dan semoga fnf kembali sihat spt sediakala.. take care ya.. :)

    SLMT HARI RAYA :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak:)
    Salam aidilfitri kak:)
    Kalau ada salah silap,nak mintak maaf ye:)
    Yummy je nengop gambar kek tu.Nak try wat, tapi takot tak menjadi.Sob3x..
    Akak pregnant ye..Tahniah kak...

    ReplyDelete
  3. assalam fnf..cantiknya kek..mesti sedap

    ReplyDelete
  4. salam..alhamdulillah akak pun baru kesmpatan nk ronda2..tahniah dngan khabar gembira, semoga sihat2 aje menempuhnya..

    ReplyDelete
  5. Waw...cantiknya kek tu..mesti sedap...

    ReplyDelete
  6. Salam Lebaran Fnf.tahniah bakal dpt baby....moga sabar menempuh morning sickness...dah lepas 4 bulan nanti InsyaAllah ok.nengok kek itu alahai yummynya....choc mousse sudah pasti sedapp...

    ReplyDelete
  7. MASYALLAHHH..so tempting.. yumm..yumm..

    ReplyDelete
  8. Yey... Ada geng... Tahniah Mrs F. Baru lagi la kan? Huhu pedih ulu hati, angin, dalam masa yang sama lapar dan dahaga yang terlampau tapi tak bleh makan dan minum. Huhu... Redha je la.

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah.. Tahniah2! ehem2.. sempat salin kat nihon ke msia ni?

    ReplyDelete
  10. Tahniah.... banyakkan bersabar, di sebalik rezeki yang besar itu ada dugaannya sedikit. Hooo.. meleleh coklat naaa.. rasa nak tumpang makan sepotong!!! Sedapnya!

    ReplyDelete
  11. Salam FnF,

    Tahniah ya...
    Tak tahan akak tengok coclate yg meleleh tu....

    ReplyDelete
  12. best2 tq share yek

    ReplyDelete
  13. salam aidilfitri
    alhamdulillah...
    sgt2yummy tgk kek mousse ni dan cantik jadinya, kena belajar dgn fnf ni

    ReplyDelete
  14. Salam Aidilfitri F n F ,tahniah ,cantik kejadian kek tu

    ReplyDelete
  15. Ya ampunnn.. betul betul buat I lapar lagi sey.. sis.. you are always good lah.. dunno mine turn up ape lak.. takut bantut lagi.. hehehe..

    ReplyDelete
  16. Salam kak!!! Salam lebarannnnnnn buat akak n family di sana :-)) n omedetouuuuuu!!!! bestnya peknen! tp kalau ada morning sickness ni yg lemah sikit, kita mengandung dr ank 1 sampai 3 mmg kuat makan ehehe... cuma bau2 bwg rasa loya tp tak lama dlm sebulan jerr pastuuuuu sume rasa nk telan :D Tgk kek akak ni terbyg kek SR :D Doa kita, moga akak n bb diberikan kesihatan yg baik sehingga waktu melahirkan n sampai bila2 insyaAllah!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...