Assalamualaikum...salam buat semua...
Rainbow cake for his birthday celebration... Alkisahnye... asal rainbow cake ni 6 lapisan... agak tinggi kejadiannya... masa dok susun2 selapis demi selapis kek yg siap dibakar, 1 lapisan colour hijau terslip dan patah duaaaa daaaa... sekian... tinggal 5 lapis je...huhuhu... FnF gunakan resepi dari kak Citarasawan... tak larat nak salin resepi yang panjang berjela...resepi disini ye...
For my love... Hepi birthday cinta hatiku...will love him always n forever... sentiasa berdoa agar terus diberi kesihatan yang baik, dilanjutkan usia dibawah lindungan dan redha Illahi... ayat2 jiwang takleh share kat sini ye... hanya milik kami berdua sahaja... ececece...
Sambutan yang sederhana sahaja... hanya kami... FnF n the kids... plus sorang lagi dalam perut...ngeee... pun dibuat beberapa hari selepas tarikh befday sebab nak tunggu weekend... boleh spend the whole day with famili...heeee
Selesai potong kek, kami lunch bersama... special nya kali ni dapat masak his favorite food... pahat...
didn't know it exist in Japan... kalo tau dari dulu lagi kami terjah... for the first time we all dapat makan ni kat Nihon... masa celebrate befday MrFnF lak tu... hehe...
Our lunch on his special day... pahat masak 3 rasa, sambal goreng kentang... dan kurma ayam untuk budak2... ulam2 dan sambal belacan takde dalam gambo... simple, yg penting... special...
Jumpa pahat ni kat Pasar Ueno, Tokyo... tujuan ke pasar Ueno nak carik pisang yang sedap untuk digoreng... dan juga durian...
besar2 kan size pahat ni... compare ngn yang biasa kami biasa makan kat umbai melaka, yg ni 3-4 kali ganda lebih besar... |
durian takde... tapi gantinya pisang abu (ke pisang nipah ek...hehe...) dan juga pahat...syukur... cos dua2 mende ni memang tak jumpa di supa2 biasa kat Jepun... Alhamdulillah dapat le FnF makan pisang goreng puas2... setelah hampir setahun tak makan...
dan MrFnF pun dapat makan his feveret food on his special day...
T.a.M.a.T...
semoga diberkati Allah...cantek akak tgk rainbow cake tu...pisang Abu yg kat pic tu, mmg sedap sgt digoreng..
ReplyDeleteAlhamdulillah pisang tu habis 3 kali goreng... mmg puas hati sbb kat supa biasa tu ada pisang montel je... tak sesuai utk digoreng...
DeleteSayangnya kaler ijau patah. Kurang berseri skit kalo takde kaler ijau. Tapi takpe la.. janji kek tu sedap.
DeletePepahat tu sedap ke? Murah ke mahal kat sana? Pisang abu tu saya panggil pisang sembatu. Sedap bila digoreng.
Specialnya makan2 dia ye... lawa kek rainbow tu, moga bahagian hingga ke syurga.
ReplyDeletetq kak Amie
Deletesuka tengok kek rainbow. cantik. yang kat sini pun cantik walaupun hijau takde. Patah? Boleh je sambung sambung pakai buttercream kalau nak haha..
ReplyDeletePasal yang tu.. hehe.. nak lah. Tak kesahlah postage berapa. bagitau je.
ohhhh...yang patah 2 tu FnF makan macam tu je hehehe
DeleteAwwww so suwitttttt
ReplyDeleteHepi belated bufday to him
Ai mmg suker terjah ameyoko UENO tu
Seafood blh dpt murah khen
Mmg besttttt
Happy belated bday buat husben FNF....moga murah rezki sihat selalu.
ReplyDeletesuka tengok org tayang rainbow kek.....nak buat sendiri belum cukup rajin.
pahat..belum pernah mkm.pisang nipah...sedapnya boleh buat goreng pisang.
Pisang mahal krg ni....masa balik Kelantan hari tu, tak merasa juga pisang MIL:-) kalau merantau gitu la, yg biasa kita nak susah nk jumpa. Pahat tu akk x pernah mkn, beli pun belum pernah. Sedap eh? Mesti mahal kan?
ReplyDeleteRajinnya buat kek dlm pd ada isi tu...hehe...mesti baby pun minat masak nnti.
Happy birthday utk che abe awak tu, suka la dia isteri masak.
berkenan dengan rainbow kek tu....FNF masak apa tu....pahat tak pernah tengok jauh sekali makan....jakun kan he heeee.....
ReplyDeleteHepi belated bday to cinta hati fnf... bestnya menu celebration tu...
ReplyDeleteHAppy Besday buat cinta Hati FnF ya..
ReplyDeletehappy belated bday buat hasben kak FnF ^^
ReplyDeletecantik kek tuu.. tun 1st time jumpa pahat tu kat bintulu ni la.. dia panggil bamboo ape ntah. sbb kulit dia mcm buluh kot. tun xpandai makan. hihi
sedapnye kek pelangi tueee...
ReplyDeleteakak nak tnye tau tak sakura bile kat fuchu??
maksudnye bile bunga tu betul2 berbunga..sebab ingt nak pergi ke sana..kalau akak tau la...thanks!!! :)
Kalau kat area tokyo nie dlm mid april InsyaAllah.
Deletehappy birthday to your husband..
ReplyDeletesaya pun baru tau kewujudan pahat ni kat malaysia..hahaha...kat ueno tu best tengok diorang kaitai maguro kan..siap ada lelong lagi..gila betul..
eppi besday untuk fadzil hehehe...mmm pahat tu rasanya saya penah makan kat hotel masa kursus induksi. meibi masakan tak kena sbb saya mmg tak suka giler rasanya..hehehe...btw cantik aaaa kek tu....hehehe
ReplyDeleteh ehheee..ayat jiwang x der erk..he hee ..hppy belated bthday utk hubby tue yer..smoga dberi ksihatan yg baik..aminn..kek lawoo:)mknan pun best..
ReplyDeletesalam fidza..sihat ka?
ReplyDeletehappy belated birthday to mr fnf
pahat??1st time dengar tau.memang tak penah tahu pun kewujudan pahat ni.ouchh!!
kami pun kalau turun tokyo mesti pi pasar ueno semata2 beli pisang abu/nipah..sodapkan. rindu nak makan pisang gorem..
salam fnf..woww mengancamm besday kek cikabe ye..hepi belated besdayy wat cikabe..moga dimakbulkan segala doa2 mu itew wat insan yg plg dicintai..amin!! perghhh gemuks2 pahat kt jepun ek..hehe!
ReplyDeletesalam fnf..woww mengancamm besday kek cikabe ye..hepi belated besdayy wat cikabe..moga dimakbulkan segala doa2 mu itew wat insan yg plg dicintai..amin!! perghhh gemuks2 pahat kt jepun ek..hehe!
ReplyDeleteHappy Belated Birthday buat En Fadhil....bertuah la dpt isteri pandai buat kek dan memasak nih...puas makan kan...mcm2 boleh buat...
ReplyDeleteEh, kak nita tak pernah rasa pahat ni ...nampak macam sedap , mesti manis macam lala kan?
hppy belated besday buat mr.FnF tu yea..cantik kek besday tu..ceria nmpknya tu..
ReplyDeletetang pahat tu..agak tjakun sikit..xpenah tau n tgk..nmpk mcm sedap aje tu..hihi