Thursday, April 18, 2013

chocolate mousse cake dan juadah soubetsukai 2013

Assalamualaikum... salam buat semua... Alhamdulillah MrsFnF telah selamat melahirkan puteri comel Nur Adhwa Azzalea pada 3 April yg lalu. Both mommy n baby sihat...



Entry tertunggak lama giler... Huhu...Kek ni FnF buat special for our soubetsukai 2013 dinner...penghujung February kalo x silap...



FnF hanya sediakan 2 juadah desserts... chocolate mousse cake & apple crumble pie...


Here is the recipe...

Bahan2 kek span coklat

10 bj kuning telur
5bj putih telur
100g gula halus
80g tepung halus (FnF guna tepung kek jepun yang sangat halus)
20g tepung jagung
30g cocoa powder
15g ovalet
130g butter cair atau minyak jagung
1/2 sk baking powder

Cara2

Pukul gula, telur, ovalet sehingga gebu dan kental ( FnF pukul asingkan putih dan kuning telur...pukul putih telur hingga merigue...ovalet, gula, pukul sekali ngn kuning telur...then baru satukan)

Ayak tepung, tepung jagung, coco powder dan baking powder. Kaup balik campuran tepung ke dalam batter sehingga sebati.

Masukkan butter cair atau minyak jagung, adun sebati.

Masukkan adunan ini di dalam loyang 9 inci… bakar selama 30 minit atau hingga masak pada suhu 175C. Sejukkan dan potong mendatar 3 bahagian.


Chocolate Mousse (resepi asal dari blog masam manis disini)

250 gm Krim Putar Bukan Tenusu Non Dairy Whipping Cream
3 biji kuning telur
80 gm gula aising
120 gm mentega tanpa garam
6 gm halal gelatin
30 ml air
120 gm coklat gelap

Cara2

Larutkan gelatin dalam air, caranya masukkan air dalam bekas dan taburkan gelatin atasnya biarkan ia mengembang.
Kemudian panaskan dengan kaedah doube boil hingga gelatin larut
Cairkan coklat gelap dengan kaedah double boil juga
Panaskan telur kuning dan gula ising di atas kukusan ( kaedah double boiler) dan kacau tanpa henti hingga ia pekat
Tambahkan larutan gelatin yang telah cair tadi dan kacau rata
Masukkan coklat cair dan gaul sebati.
Ketepikan
Dalam bekas pemutar, putar Krim putar bukan tenusu hingga kental
Kaup balik krim dalam adunan telur hingga rata.

Ganache Coklat
200 ml fresh cream
20 gm sirap glukos
260 gm coklat gelap ~ hiris halus
20 gm butter
1 sudu teh esen vanilla

Cara2


Didihkan krim dan sirap glukos.
Tuangkan dalam bekas yg berisi coklat gelap
kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya
Tambahkan butter dan esen vanilla.
gau rata.


Cara Assemble

Letakkan sepotong kek span atas lapik kek
Lembabkan kek span dengan menyapukan air nescafe
Letakkan mousse coklat dan ratakan
Letakkan lapisan kek yang kedua dan ulang proses yang sama hingga habis
Salutkan keseluruhan kek dengan mousse cokat dan simpan dalam peti ais hingga ia mengeras, paling kurang 4 jam
Bila dah mengeras bolehlah salutkan kek dengan curahan ganache coklat dan hias dengan kreativiti masing-masing
Simpan semula dalam peti ais hingga ganache coklat mengeras.



Juadah2 lain untuk menu soubetsukai kami semuanya disediakan oleh adik2 FnF... hebat kan mereka ;)


kek pelangi ala-ala ombre cake... berbakat kan adik2 FnF...



Nasi baryani, acar dan stew daging ala singapore... popiah...


Ayam golek pun ada... rasa dia macam ayam tandori pun ada gak...


oreo cheese cupcake yang best... siap topping dengan oreo cookies...


Mana satu abang, mana satu adik nih...


yang ni adik...


FnF kids ... ilmi ridwan dan ilmi rayyan... 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...