Saturday, March 31, 2012

Gulai tempoyak ikan patin

Temerloh sangat terkenal dengan keenakkan masakan ikan patin... Ikan patin sangkar Sungai Pahang dijual antara RM12 - RM14 sekilo. Anggaran berat seekor ikan antara 700gram ke 1kg. Rasanya sangat sedap... tidak hanyir... tiada bau lumpur sebab dibela di dalam sangkar disepanjang pesisir sungai Pahang. 


Di Jepun ada juga dijual ikan patin... import from Vietnam kalau tak salah FnF...sebab teringin sangat nak makan, FnF beli juga...tapi sekali tu je...lepas tu ampun tak nak beli dah...sebab hanyir sangat dan berbau lumpur... almaklumlah..tekak dah biasa makan ikan patin Temerloh yang sedap...

This food was cooked a day before we return to Japan... Gulai tempoyak ikan patin...huhuhu....really miss this dishes... 

Jom semak resepi cara ibu Mrs FnF... boleh juga letak bawang kecil (tumbuk) dan timun cina... takde masalah... style famili FnF tak letak sayur dalam masakan ikan patin...bawang pun tak letak... ;)

Bahan2
Ikan Patin (2 ekor anggaran 1.5kg) - dipotong
15 biji cili padi (ikut pedas yang disukai) *
2 cm kunyit hidup * (tumbuk *)
2 senduk tempoyak (agak-agak - ikut kepekatan yang dikehendaki)
1 ikat daun kesum

1 keping asam keping
air secukupnya
garam, serbuk perasa secukup rasa

Cara2
Potong ikan patin dan cuci dengan asam jawa untuk hilangkan bau hanyir
Masukkan ikan, bahan tumbuk, asam keping, dan air dalam periuk. Paras air sama dengan paras ikan. Masukkan juga tempoyak. Masak sehingga mendidih. Masukkan garam dan serbuk perasa (aji) secukup rasa. Kecilkan api.
Masak dengan api kecil hingga kuah tempoyak pekat.
Sesuaikan rasa dan tutup api...sedia dihidangkan bersama nasi panas.
Ikan patin liar sungai Pahang...
Selain ikan patin sangkar, FnF sempat juga beli ikan patin liar Sungai Pahang... kami beli di sebuah restoren yang menyajikan masakan ikan patin... harga agak mahal...RM130 sekilogram... berbanding ikan patin sangkar yang agak kecil... berat ikan patin liar ni melebihi 2kg... kami beli kerana dikirim oleh seseorang... 

Huh...apa pandang2...




Friday, March 30, 2012

Pau Goreng ala karepan Jepun

Bersambung dari entry semalam... resepi yang sama cuma... instead of kukus kali ni FnF goreng ala2 karepan jepun...bersalut bread crumb...Trial n error je sebab anak2 tak berapa suka pau kukus inti kari... roti karepan Jepun satu famili suka.... Alhamdulillah elok lembut dan gebu...lebih sedap dan gebu dari resepi roti karepan yang biasa FnF guna...rangup diluar, gebu dan lembut di dalam...


versi bulat2 untuk jamuan soubetsukai...majlis perpisahan
Resepi asal dari blog kak ida 1001 resepi di sini untuk pau kukus. FnF buat 1 kg tepung pau bluekey.


versi lonjong untuk makan di rumah...
Bahan2

1kg tepung pau blue key
1 paket 11g mauripan yeast
1 cawan gula putih halus
1/2 cawan minyak jagung
2 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam (resepi asal tiada)

Untuk salutan pau goreng ala karepan

3 biji telur dikocok
bread crumb secukupnya

Cara2

Larutkan gula dalam air
Gaul rata tepung dan yeast dalam mangkuk mixer
Masukkan minyak ke dalam tepung
Dengan mengguna hook menguli, gaul tepung perlahan-lahan sambil tuangkan campuran air kedalam tepung
Gaul adunan dengan kelajuan perlahan selama 3 minit hingga doh menjadi seketul dan tiada yang melekat pada mangkuk adunan
Letakkan doh pau ke atas papan/dulang dan uli selama 10 ke 15 minit dengan tangan hingga doh menjadi licin dan kenyal

FnF uli menggunakan breadmaker

Timbang doh menjadi bebola kecil seberat 60-70g setiap satu
Ketepikan doh selama 10 ke 15 minit
Leperkan doh dan isikan intinya 1 sudu besar.
Tutup dan bulatkan doh cantik-cantik atau anda boleh bentuk doh ikut bagaimana yang anda suka.
Biarkan doh selama 30 minit atau hingga ia betul-betul kembang dan gebu

Untuk pau goreng ala2 karepan jepun

Golek2kan doh dalam telur yang telah dikocok
Golek2 pula ke dalam bread crumb biar memalut keseluruhan doh pau
Goreng dengan api perlahan hingga garing.

Inti ayam

Bahan2

3 keping ayam boneless (anggaran 700g) - buang kulit dan potong kecil-kecil
3 biji kentang - potong dadu dan goreng sekejap
3 sudu besar sebuk kari ayam + 1 sudu besar serbuk rempah kurma + 1 sudu besar cili blender - campur air sikit untuk jadikan pes (seperti masak kari)
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih* tumbuk
seinci halia - ketuk
daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang
garam, gula

Cara2

Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang tumbuk, halia, daun kari dan kayu manis, bunga lawang
Bila dah wangi masukkan pes rempah tadi dan biarkan didih sebentar
Masukkan ayam, garam, gula dan perisa...kacau hingga separa kering
Masukkan kentang yang telah digoreng
Kacau lagi hingga kering
Angkat dan sejukkan
Isikan dalam doh pau



Selamat mencuba semua...pasti anda akan berpuas hati dengan hasilnya... ;)

Wednesday, March 28, 2012

Pau Gebu

Alhamdulillah...kami sekeluarga telah selamat sampai Chiba semalam 27 March 2012 setelah cuti2 Malaysia selama 3 minggu. Back to Mrs FnF routine...cooking... ;)  

Resipi ini menghasilkan pau yang gebu, licin dan lembut. FnF menggunakan resipi dari blog CMG DTS di sini. FnF hanya guna inti kaya sebab anak2 suka inti kaya berbanding kari. Kalau inti kari kami lebih suka pau goreng ala2 karepan (sejenis pau goreng Jepun yang disalut breadcrumb). InsyaAllah akan FnF upload entry pau goreng tersebut sedikit masa lagi.


Bahan Doh (FnF buat 1/2 adunan...dapat 7 biji pau)


500 gram tepung pau
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan minyak jagung
1 1/4 cawan air
6 gram yis mauripan


Bahan inti (FnF tak buat...guna inti kaya pandan)

2 biji kentang saiz sederhana, kupas dan dadu kecil, rebus hingga empuk dan toskan
1 cawan isi ayam yang dipotong kecil
1 camca besar penuh rempah kari daging
1/2 camca besar rempah kurma
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, ditumbuk
1/2 inci halia, ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa
1 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air
Hirisan daun bawang untuk hiasan 


Cara2 doh


Satukan gula dengan air, kacau hingga gula larut. Masukkan yis dalam tepung, gaul rata. Tuang minyak dan gaul hingga sebati. Tuang bancuhan air + gula tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga mendapat doh yang tidak melekat dimangkuk. Keluarkan doh, tabur sedikit tepung dan uli 10 - 15 minit hingga mendapat doh yang kenyal. 

FnF guna breadmaker untuk menguli doh.


Keluarkan doh, bagi doh pada beberapa bahagian yang setiap satu beratnya kurang lebih 65 gram, bulat2kan. Ambil ia bahagian, leperkan dan isi dengan 1 camca besar inti, tutup kemas dan bulat2kan. 


Letak atas kertas pau atau paper cup saiz besar. Buat kaedah sama pada baki adunan. Biar naik selama lebih kurang 40 minit. Kukus selama 10 - 15 minit dengan api besar. Sejukkan sebentar sebelum dihidangkan.


Inti kari ayam (FnF tak buat)


Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, daun kari, kayu manis, bungalawang, bawang putih + halia hingga harum. Masukkan rempah kari + rempah kurma, kacau dan tuang air. Masukkan ayam dan kacau. Tambah kentang, gaul rata. Biar mendidih dengan api kecil.Bila inti pekat, tambah gara, secukup rasa dan secubit gula. Kacau hingga rata dan kering, masukkan hirisan daun bawang, gaul rata. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Sejukkan. 

Sunday, March 25, 2012

Tak habis-habis cerita makan2 @ cuti2 Malaysia

Makan2 @ Nilai, Batu Pahat, Putrajaya dan Melaka

Memandangkan cuti2 Malaysia kami hanya berbaki beberapa hari, kami sempat ke rumah keluarga di Batu Pahat, Johor dan Melaka dari 20-24 Mac 2012... 


20 MAC 2012
Dari Jengka ke Batu Pahat melalui PLUS hi way, we all singgah Nilai melawat sahabat yang baru sahaja terlibat dengan kemalangan... sahabat kami...JON...bukan nama sebenar... ;) bawa kami makan di sini... thanxs JON for the dinner...semoga cepat sembuh...


Lokasi di Lot 200-201, Jalan 6, Nilai Square, Nilai. Antara yang kami order...ada yang tak sempat nak snap gambar...

Tiramisu cake
 Nasi goreng belacan...sedap weh...

Nasi goreng belacan... yang ni recommended...order gak nasi goreng kampung telur mata...tak sempat nak ambil gambar.

Menu dibawah ni FnF dah tak ingat nama dia...gambar bawah ni mango flavored...order 3 flavor, mango, strawberi & blueberry... sedap.... tapi manis sangat kot... budak2 memang suka sangat la kan...

Mango icecream
Fish N Chips @ iceroom pun sedap jugak... 

Overall, FnF selesa makan di sini sebab suasananya yang  hijau dan mendamaikan...sesuailah dengan kami yang tak suka berebut2 dan tak suka tempat yang terlalu ramai orang...

Fish N Chips dah ada kesan gigit...hahaha

FnF sampai ke Batu Pahat jam 12 tengah malam...penatnya...


21 MAC 2012
Esoknya lepas breakfast nasi lemak dan cekodok pisang, FnF bawa ummi (ibu Mr FnF) ke shopping complex... jalan2 dan shopping...wiiii...suka3x... 

Tengok gambar ni for sure 1 Malaya tahu... Pada tekak FnF topping donut nya terlalu lah manis... sebab tu lah jugak kot ia digemari seantero Malaya kan...

Big Apple Donut
Sebelah malam selepas ayah Mr FnF balik kerja, kami dibawa merasa sate ori Batu Pahat...hanya sebuah gerai sate kecil saje ditepi jalan... tapi satenya sangat sedap... bahan perapnya memang berbeza dari mana2 sate yang kami dah makan... kebanyakan sate yang dijual sekarang agak manis dah kurang berempah... tapi yang ni memang best... rempah2nya meresap ke dalam daging sate... serius cakap... sate ni memang terbaek lah...

ultraman pun nak makan sate... rasa sate ni wallaa...sedap sgt berbanding sate2 lain yang pernah we all makan...
Si penggemar sate...dah macam YB pula gayanya... ;)


22 MAC 2012
For all bariyani gam fans... wajib rasa keenakkan nasi bariyani di sini... memang power...ori dari Batu Pahat...thanxs ayah belanja kami makan di sini... ;)

Lokasi di No.18, Jalan Tukas 2, Taman Soga, Batu Pahat... susah juga nak cari sebab bukan di tengah2 bandar Batu Pahat...  


Kami menikmati nasi bariyani gam kambing dan ayam ariginal dari Batu Pahat... Kambing atau ayam dikambus ditengah2 nasi.

Nasi bariyani gam kamben...

23 MAC 2012
What a hectic day... kami ke Melaka, seterusnya ke Putrajaya kerana ada urusan di Pejabat Imegresen Putrajaya. Sepanjang hari travel...sesuatu yang tak biasa kami lakukan di Jepun. 
Breakfast dalam kete je... on d way to Putrajaya dari Melaka...


Berhadapan bangunan pejabat Imegresen...terpesona dengan senibina bangunan Suruhanjaya Tenaga... nampak futuristik...

Bangunan Suruhanjaya Tenaga dihadapan  Pejabat Imegresen @ Putrajaya
Di Alamanda Putrajaya shopping lagi setelah selesai urusan di Pejabat Imegresen... plan asal nak lunch di food court Alamanda...terpaksa cancel sebab kesuntukan masa... makan apa yang sempat je...



Pulang ke Melaka... kami dibawa makan malam di The Windmill Station, restoren yang menyajikan masakan berkonsepkan barat. Menunya sedap... tempat makan nya selesa...tak hairan lah restoren ini sentiasa dikunjungi pengunjung berbagai kaum... 


Lokasinya di Jalan Bukit Beruang, Melaka...dekat dengan MMU

Makanan kat sini sedap2 belaka.. especially bagi kami yang jarang dapat makan di luar...hihi... kat Jepun tiap2 hari kena masak okeh... kami order 2 makanan di bawah ni, fish n chips, tempura chicken nuggets, spagetti...


Sirloin steak with nasi goreng nanas... 
Grilled ostrich... kat restoren2 lain jarang jual mende nih... jumpa kat cni...sesape teringin nak rasa daging ostrich sila ke windmill Melaka... ada dua pilihan sos...blackpepper atau mushroom... Thanks acik Shimah belanja dinner kami...

Grilled ostrich with blackpepper sauce

Tutti Fruity... bersebelahan restoren windmill... rasanya tak sempat dah nak merasa...tinggal 2 malam je lagi sebelum kami pulang ke Jepun... sob3x...


Sunday, March 18, 2012

cerita makan-makan di Malaysia

Tak habis2 cerita pasal makan... standard la tu kan... balik malaysia setahun sekali...wajib la mengqada' segala jenis makanan yang tak dapat disantap kat Jepun...heeee...


Ikan cencaru bakar ni memang favourite Mrs FnF dari zaman gadis... ;) buat untuk lunch semalam... ikan keli bakar pula favourite Mr FnF... tengok style bakar tu...tak main le bakar dalam oven atau griller... yang ni real punye... tradisional style...siap guna pelepah dan sabut kelapa untuk kepit dan bakar ikan... ikan keli tu pula cucuk ngan lidi kelapa supaya ikan tak patah masa dibakar...


Budak2 yang setia menunggu ikan siap dibakar... sporting je anak2 bujang FnF ni berposing tengah panas sambil tunggu ikan bakar...takut kucing bawa lari...heeee ;)


Air asam kicap ni sebenarnye yang semalam punya... untuk cicah ikan cencaru bakar... hari ni buat ikan keli bakar...recycle je laa air asam semalam...tambah cili padi je...tak baik membazir kan... ahaks...


Balik Jepun nnt sure akan teringat2 akan keenakkan ikan bakar style kampung ni...huhu... nampak sedap kan...
Ikan keli yang dah siap dibakar tu, separuh dari nya mak Mrs FnF buat masak lemak cili padi... sedap sangat...terasa kesedapan ikan keli bakar tu meresap dalam kuah lemak cili padi...


Resepi ikan keli bakar masak lemak cili padi style mak Mrs FnF... bukan style negori 9 ye... mak Mrs FnF orang utara...

Bahan2


3 ekor ikan keli bakar kerat 2
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
10 biji cili padi (ikut kepedasan)*
2 cm kunyit hidup*
2 cm halia diketuk
2-3 batang serai dititik
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 keping asam keping
garam secukup rasa



Cara2


Tumbuk halus bahan bertanda *
Rebus ikan keli bakar bersama bahan tumbuk, halia yang diketuk, serai, asam keping dan santan cair sehingga mendidih dengan api sederhana.
Tuang pati santan/santan pekat, Pastikan kuah setara atau lebih sikit dengan paras ikan... perasakan dengan garam secukup rasa, masak dengan api kecil. Jika dah ok, tutup api.


Untuk minum petang, FnF merajinkan diri buat donut lembut lagi gebu ni...adek yang paling suka makan donut... FnF buat 1/2kg tepung, separuh digoreng untuk minum petang semalam, separuh lagi FnF goreng sekejap just nak matikan yis, dan goreng untuk breakfast pagi tadi...


Mantain gebu sepanjang masa... resepi dari Hasue myresipi.


Bahan-bahan

400g tepung roti
100g tepung gandum (FnF guna tepung superfine bluekey)
50g marjerin / butter lembut
11g yis (sepeket)
1 sudu besar shortening
1sk bread softener (resepi asal takde - tak letak pun takpe)
2 sudu makan gula
2 sudu makan susu tepung
1 biji telur
190-200ml air suam
1/2 sk garam

Cara-cara

Satukan semua bhn kecuali air ke dlm mangkuk. (FnF larutkan yis dengan sedikit air dan gula dan tunggu hingga berbuih - untuk pastikan yis aktif - baru di campur ke dalam tepung).
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di tangan.
Tutup doh dengan kain lembab@plastik wrap hingga naik dua kali ganda.
Canaikan doh dan terap menggunakan acuan donut.
Biarkan seketika dlm 10minit (doh nih cepat naik).
Panaskan minyak.Goreng hingga kekuningan.
Dah sejuk taburkan ngan gula aising atau topping kegemaran anda.


Peminat setia sate
Citer lak pasal makan2 yang beli punya... harga memang tak payah cakap lah...terasa sangat mahalnya... kalau di jepun, kami jarang sangat makan diluar... balik Malaysia sekali sekala layan jugak le tekak yang nak makan macam2 kan...contoh nya... sate pasar malam...


Sate ayam ni beli kat pasar malam Kg Awah... harganya rm10... termasuk nasi impit 2 paket... mahal giler kan... nasib baik le sedap... selalunya di Jepun FnF buat sendiri je... puas makan... kat Malaysia kurang rajin la pulak... 

Di Jengka kami jarang2 makan diluar...tiap2 hari masak...orang kampung ler katakan... lagipun tak banyak choice untuk makan2 kat luar... kami sempat makan di restoren secret recipe je kat Temerloh...as usual la kan...secret recipe memang mahaiiii le ya amat... layan je la menu kami makan kat SR ni...

Grill chicken with tomato sauce & cheese... ayam dia tak moist laaa...tak best...  order lasagna jugak... lasagna SR sedap...

hot coffee for Mr FnF
Fish & Chips for budak2... order mushroom soup gak
Mrs FnF order raspberry cheesecake ni sbb ingatkan baked cheesecake...rupa2 nya non-baked...alahai... salah order daaa...

Yang ni choc indulgence...budak2 yang nak makan...
Masa balik Melaka last weekend, sempat makan kat Nando's...sebelum pergi botanical garden ngan dinner kat Alai ikan bakar...entry kat sini... Nando's memang favourite Mr FnF... we all siap beli 2 botol sos Nando's untuk bawa balik Jepun... plannya nanti kalau buat roasted chicken bolehlah makan ngan sos nando's...ngeeee... ;)

kurus2 je ayam Nando's ni...
Masa dok belek2 menu tu, terpikat ngan caramel cheesecake ni... dulu FnF pernah buat disini... so nak try lah rasa yang beli punya... seyes tak best...huhu..cheesecake dia tak moist... caramel lak tebal sangat...manis ya amat caramel tu...boleh kena kencing manis tuuu...so... FnF prefer yang buat sendiri...masuk lif angkat sendiri la pulak...hihihi...


Menu sihat...salad... tapi salad dressing tu pelik la pulak... macam minyak zaitun tapi ada rempah ratus and daun2... last2 we all minta tukar salad dressing... yang biasa2 tu...sos seribu pulau...hihi...


Hot coffee...mocha kot kalo tak silap...lupa daaaa...


Adek pedas sebab minum air epal soda... campur sprite kot... mama dah kata tak boleh minum...dia nk juga...sekali rasa lepas tu terus dia reject...tak mo dah... ;)


Agak2 mana lagi best? Makan di rumah atau beli? Entry cerita makan2 Malaysia belum tamat lagiii... ;) to be continue ;) 













Thursday, March 15, 2012

Coffee time with family... chocolate cake...ebiyaki

Buat chocolate cake for our coffee time @ Jengka rumah mak abah Mrs FnF... 


Sangat moist... kaya dengan rasa coklat... dah ramai yang cuba resepi ni... death by chocolate cake Mrsdayat myresipi. FnF pun dah banyak kali buat...  contoh di sini beserta resepi sekali.


Kali ni FnF tak letak cream, cream cheese, ganache atau apa2 accessory... just enjoy the chocolate cake without any topping...yang sebenonye malas nak mentopping cake...ngeee...



Cerita bab takoyaki... kalau di Jepun, FnF tak pernah buat pun...selalu beli je...sedap seh... ada tempat yang halal...FnF tak pernah letak sos hitam... kalau beli pun memang kami minta tak letak sos hitam tu... FnF lebih suka takde kicap... just letak mayonis, fish flakes and nori halus...rangup gitu... bila diletak sos dia jadi lembek2 sket...dah tak berapa besh...bagi tekak FnF ler.


Barang2 takoyaki ni di import khas dari Chiba... termasuk acuan... hehehe... malangnya time nak buat tu tako (sotong) pulak takde...so terpaksa la diganti dengan ebi (udang)...


In the making... FnF guna resepi belakang pack bungkusan takoyaki... boleh juga refer resepi dari sini


Dah siap untuk di ngap...tergaring...heheh...


Bahan-bahan
200g tepung takoyaki
2 biji telur size M
650ml air
minyak utk melengser acuan.

Isi
150 - 200g tako@sotong - ganti ebi sebab takde tako
kubis cincang halus - tak letak
50g keropok tempura
negi / daun bawang - tak letak

Topping
mayonis
sos hitam okonomiyaki - FnF tak letak
Fish flakes
Nori halus


Cara2
Campur semua bahan2 tepung, telur dan air
Kacau rata supaya tak berketul
Panaskan acuan takoyaki, lengser minyak supaya tak melekat
Tuang adunan tepung ke dalam acuan
masukkan bahan2 isi
Balik2kan takoyaki biar bulat2
angkat...taburkan nori dan fish flakes, tuang mayonis



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...